Boek en
tentoonstelling
Hier ben ik

PS Camera – Museum Hilversum
22 oktober t/m 11 december 2016
Voor meer informatie:
www.museumhilversum.nl

PS Camera is een hommage aan de helden van het analoge tijdperk en verbindt deze met de fotografen van vandaag. Anneke Hilhorst heeft met de Speed Graphic van Ed van der Elsken hier een foto voor gemaakt.
Een tentoonstelling van Koos Breukel en Rose Ineke van Kalsbeek.

PSCamera_Museum_Hilversum

Centrum Beeldende Kunst Emmen
24 januari t/m 6 april 2015
Voor meer informatie:
www.cbkemmen.nl

De tentoonstelling “Hier ben ik” wordt geopend op zondag
25 januari om 15.30 uur in aanwezigheid van Anneke Hilhorst.
Joke van Leeuwen verzorgt een korte presentatie.

De Standaard 31 januari 2014
Uit de recensie van Veerle van den Bosch in De Letteren:

“Zo krijg je telkens twee visies op dezelfde persoon: hoe ziet het kind zichzelf, en wat ziet de fotografe? Daar komt nog een derde visie bovenop: schrijfster Joke van Leeuwen verwoordt telkens in puntige, nuchtere en filosofische tekstjes wat ze in de tekeningen en foto’s leest.”

“Kinderen groeien en evolueren voortdurend, en ook hun identiteit evolueert. Opvallend is dat je in alle tekeningen de toekomst voelt, de dromen en ook de kwetsbaarheid van deze kinderen. Dat maakt van deze duetten subtiele momentopnames van wie deze kleine mensen nu zijn, met een hint naar wie ze willen worden.”

April 2014 De Leeswelp – recensies
door An Stessens

“…Pagina veertig. Satya is veertien. Hij staat op de foto met een wilde bos krullen en een lijf dat voor een groot deel -om niet te zeggen het grootste deel- uit armen en benen bestaat. Hij kijkt recht de lens in. Gewoon en zonder meer. Krachtig. Naast de foto tekent hij zichzelf met dunne, een beetje voorzichtige potloodlijnen. Zijn ogen zijn nog het vetst aangezet. Het blauw van zijn trui waaiert uit, zodat het lijkt alsof hij uit nevelen tevoorschijn komt. Een beetje voorzichtig misschien. Maar ook krachtig. Tussen foto en tekening staan deze woorden: ‘Dit is het later van mijn vroeger / en het vroeger van wat later komt.’ Of hoe dat lijf met die armen en die benen, die blik rechtdoor en die blauwe nevelen een soort tussenstop zijn…”

“…Het geheel is een soort poëzie geworden. Met ruimte en stilte tussen tekst, tekeningen en foto’s, en tegelijk met een prettige sfeer van rechttoe-rechtaan…”

Nederlands Fotomuseum
Rotterdam
18 jan – 23 mrt  2014
Voor meer informatie:
www.fotomuseum.nl

NRC zaterdag 18 januari 2014
Lunchen met Anneke Hilhorst
n.a.v. de opening van de tentoonstelling Hier ben ik in het Nederlands Fotomuseum
tekst Rinskje Koelewijn
foto Ilja Keizer

DSC_5181

“…. Nesten, fotoreportages over het gezinsleven. Daarna Er is er een jarig, over kinderfeestjes in Nederland. Schijnbaar onbelangrijke, alledaagse taferelen, zegt ze. „Maar over vijftig jaar hebben foto’s van een kinderpartijtje een sociaal-historische betekenis.”

“…Voor Hier ben ik wilde ze even geen „fly on the wall” zijn, geen documentairefoto’s maken, maar portretten. Ze koos wel weer kinderen als onderwerp. En kindertekeningen. „Kinderen verkennen de wereld nog”, zegt Anneke Hilhorst. „Ze zijn bewegelijk, je kunt makkelijker zien hoe ze zich voelen. Hun gedrag is nog niet helemaal aangepast.” En dat vindt ze prettig? Ze haalt haar schouders op. „Kinderen zijn gewoon niet zo ingeregeld als wij.” En dat is goed? „Ik heb niks tegen volwassenen hoor, zo is het ook weer niet.”